ESO organ seçimlerine rakipsiz olarak giren Kesikbaş, yeni dönemi öncesi eskisehir.net’e değerlendirmede bulundu. 4,5 yıllık görev süresi boyunca planladıkları tüm projeleri gerçekleştirdiklerini anlatan Kesikbaş, ihracat ve eğitimle ilgili konuların da ESO’nun en temel projeleri olduğunun altını çizdi.

“Her şey planlanmış şekliyle devam ediyor”

Görev süresi boyunca planladıkları bütün projeleri yaptıklarını kaydeden Kesikbaş, “Her şey planlanmış şekliyle devam ediyor. Geçtiğimiz 4,5 yıl içinde planladığımız bütün işleri gerçekleştirdik. Bir kısmı yeni başladı, bir kısmı da sona erdi. Nihayetinde hedefini koymuş olduğumuz bütün projeler ya devam ediyor ya da bitmek üzere” diye konuştu.

“İhracat ve eğitim ESO’nun en temel projeleri”

Kesikbaş, yeni dönemde de sanayicilere ihracat alanında kapı aralayacak projelerinin hiçbir zaman bitmeyeceğini söyleyerek, “Sanayicilerimiz için en önemli konu üretim. Üretip yurt dışına satabiliyor olmak ve bu satışı en üst seviyede yapmak, orta ve ileri teknoloji ürünlerin ihracatıyla ilgili şirketlerimizi destekleyerek önünü açmak en büyük arzumuz. İhracat ve eğitimle ilgili konular Eskişehir Sanayi Odasının en temel projeleri. Bu projeler konusunda da sürekli yeni aktiviteler yapıyoruz. Yeni organizasyonlar gerçekleştiriyoruz. Hiçbir zaman bitirmiyoruz. Bu hep devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.

“Devletten tek beklentimiz sübvansiyonların devam etmesi”

Artan enerji maliyetlerinin sanayicileri yorduğunu dile getiren Kesikbaş, “Satın almanın maliyetinden tutun da rekabetçilik gücümüze kadar birçok konuyu etkiliyor. Şu dönem içinde devletimizden beklentimiz, enerji maliyetleri ve diğer girdilerle ilgili sübvansiyonların devam etmesi. Rekabetçiliğimizi kaybetmeyelim, temel problem bu…” bilgisini verdi.

“Tüm kalemlerin maliyetlerinde desteğe ihtiyacımız var”

Kesikbaş, “Evet, enerji maliyetleri yurt dışına göre çok daha ucuz olabilir ama baktığınız zaman Uzak Doğu’daki ülkelerde hala enerji maliyetleri düşük. Rekabet edebilmek için de devletimizden girdilerimizi oluşturan tüm kalemlerin maliyetlerinde fazlasıyla desteğe ihtiyacımız var. Özellikle finansmana erişimle ilgili devletin desteğine fazlasıyla ihtiyacımız var. KOBİ’lerimiz bunları bekliyor” dedi.

“Eskişehir raylı sistemler merkezi olmalı”

Eskişehir’in karma sektörlerin oluşturduğu bir yapıya sahip olduğunu belirten Kesikbaş, “Bu bir avantaj ama ben hep şunu söylüyorum, gelecek vizyonu açısından Eskişehir’in raylı sistemlerde Türkiye’nin merkezi olması gerekiyor. Bu anlamda URAYSİM projesinden tutun da hızlı tren setlerinin Eskişehir’de üretilmesine kadar bütün yatırımların şehrimize gelmesiyle ilgili en üst seviyede çalışıyoruz. Eskişehir, bir raylı sistemler merkezi olmalı” ifadelerini kullandı.