MALİYET 3.5 MİSLİ ARTTI

2022 yılı Şubat ayından itibaren pancar ekicilerinin yepyeni bir sonuçla karşılaştığının altını çizen İYİ Partili Kabukcuoğlu, “ 2021 yılı nisan ayında pancar kooperatifleri çiftçilerle ekim sözleşmesi yaptı. 2021 yılı Nisan ayında DAP gübre tonu 2800 TL, mazotun litresi 6,7 TL, üre gübre tonu 2700 TL, küspe tonu 150 TL iken, çiftçimiz pancarını ekti. 2021 yılı Nisan hesabıyla 1 dekar pancarın maliyeti 2.016 TL iken 2022 Nisan itibariyle, bu yıl maliyet 5.734 TL'ye yükselmiş, yani maliyet, 3 misli artmıştır. DAP gübre 4,5 misli, Mazot 4 misli, Üre gübre 3,5 misli pahalandı. Hükümet çiftçiye pancar ekimi yaptırmak istiyorsa derhal pancarın tonunu 1500 TL olarak açıklamalıdır. Aksi takdirde çiftçi, yeni sezonda hükümetin istediği kadar pancarı ekemeyecektir. Vakit geçirmeden mevsimi geçmeden pancar ekimi yapılıp, milletimizin ihtiyacı olan şekerin karşılanabilmesi için hükümetin pancar ekicilerinin bu talebini dikkate alması gerekir. Geçen yıl ile şu anda satılan şeker fiyatını oranlayıp, bu oranı pancar fiyatına yansıtıp, mahsulünü satın aldığımız çitçiye ödemelisiniz. Hak ve adalet budur!” dedi.

HEDEFLENİN %65’İNE ULAŞILABİLDİ

İYİ Partili Kabukcuoğlu basın açıklamasında, hükümetin, Eskişehir bölgesinde,1 milyon 300 bin ton pancar ektirmeyi düşündüğüne, Daire başkanları, grup müdürleri, fabrika müdürleri, bölge şeflerinin, kapı kapı dolaşıp, çiftçiyi ikna etmeye uğraştığı halde, sadece 850 bin ton pancar ekim sözleşmesi yapılabildiğine, hedeflenenin, ancak %65'i kadar ekim taahhüdü alınabildiğine dikkat çekti.

ŞEKER FİYATLARI UÇTU GİTTİ

Şeker fiyatlarının yükselmesinin, pancar ekicilerini çaresizlik içinde olmasının nedeni olarak hükümetin uyguladığı başarısız politikaları işaret eden İYİ Partili Kabukcuoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “ Geçen yıllarda, devletin elindeki toplam 33 fabrikanın 12'si özelleştirildiği için daha önce piyasanın %74'üne hâkim olan devlet kuruluşu Türkşeker A.Ş, günümüzde ancak %30'una hakim olabilmektedir. Bu nedenle piyasayı regüle edemiyor; şeker fiyatları uçtu gitti. Sonuç olarak da raflarda, sadece numunelik şeker kaldı. Hükümet pancar alım fiyatını şimdiden ilan etmezse, şeker açığı kaçınılmazdır. Doğacak bu açığı karşılamak için hükümet şeker ithalat bağlantılarını şimdiden kurmalıdır. Korkarım hükümet bu bağlantıları kuramazsa, Türk milleti diyabetojenik ve kanserojenik olan nişasta bazlı şekere mahkûm olacaktır. 2021'in Kasım ayında yapmış olduğumuz açıklamalarda Şekerin torba fiyatının 250 TL'den 500 TL'ye çıktığı zaman "Vatandaş şekerine gözü gibi bakıyor" demiştik. Şimdi ise hükümet, çiftçiye kaşıkla verdiğini kepçeyle almaya uğraşıyor. Pancar ekicisinin hali budur!”