Kış aylarında vatandaşların vazgeçilmezi olan balık, pek çok gider maliyeti ve yüksek enflasyon sebebiyle adeta ulaşılmaz hale geldi. Yurttaşın ucuz olması sebebiyle ilgisinin yoğun olduğu hamsinin kilosu dahi 100 liraya ulaşmış durumda. 1 kilogram hamside 65 balık olduğu düşünüldüğünde tane fiyatı 1,5 lirayı dahi aşıyor.

Palamutun hamsi sürülerini avlaması sebebiyle hamsinin fiyatının yükseldiğini savunan balıkçılar ise palamut sezonunun bitmesiyle hamsinin fiyatının düşeceği görüşünde.

“Hamside yükseliş var”

Taşbaşı’nda balıkçılık yapan 44 yaşındaki Muharrem Şahin, balık fiyatlarının son bir haftadır yüksek seyrettiğini belirterek, “Özellikle hamside bir yükseliş var, kilosu 100 lira. Önceden 70 lira civarındaydı. Palamut, hamsiyi avladığı için şu anda hamsinin fiyatı arttı. Palamutun normalde 15 gün, 1 ayda bitmesi lazımdı. 2’nci ayına girmiş durumda. Bundan dolayı da hamsinin fiyatında bir artış oldu. Palamutun tanesi ortalama 1 kilo geliyor, 50 liraya satıyoruz. Uskumrumuz var, çok güzel. Kilosu 50 lira. İstavritin kilosu 80 lira. Çinekop 100 lira. Mezgitin kilosu 50 lira. Diğer balıkların fiyatları aslında uygun… Sadece hamsi pahalı” diye konuştu.

“Mecburen 100 liraya satıyoruz”

Şahin, palamutun bütün balıkları avlaması sebebiyle hamsi sürülerinin de kaçtığını dile getirerek, “Bu nedenle hamsi denizden az çıkıyor. Hamsinin kasası bugün bin 200 lira. İçinde 14 kilo balık var. Hesabını siz yapın… Mecburen 100 liraya satmak zorunda kalıyoruz. 50 liradan aşağı balık yok diyebilirim. İlerde hamsinin fiyatı düşer. Palamut kesildiği zaman yer gök hamsi olur. O zaman da 40-50 liraya hamsi yeriz. 1 kilo hamside 65 civarında balık oluyor. Tanesi 1,5 liraya denk geliyor” bilgisini verdi.

“Palamut mevsimi olduğu için hamsi az çıkıyor”

Balık fiyatlarının normal seyrettiğini kaydeden bir başka Taşbaşı esnafı 55 yaşındaki Tahsin Yıldız ise “Şu anda palamut mevsimi olduğu için hamsi az çıkıyor. Bu nedenle fiyatı yüksek… Kilosu 100 lira. Çünkü palamut hamsileri yiyor. Palamutlarımız var, tanesi 35-40 lira. Çinekopumuz var, tam mevsiminde. Kilosunu 100 liraya satıyoruz. Mevsimi olmasa kilosu 150-200 lira” değerlendirmesinde bulundu.

“Palamut zamanı bitince küçük balık fiyatları düşecek”

Havalar soğudukça balık fiyatlarının da düşeceğini ifade eden Yıldız, “Palamut sürü halinde çıktığı için hamsileri kovalıyor. Bu nedenle hamsi az çıkıyor. Tabi ki palamut zamanı ortalama 1 ay sonra bitecek. Bittiği zaman da küçük balıkların fiyatları düşecek. Hamsinin fiyatı düşer, çinekopun fiyatı düşer… Bildiğiniz gibi sirkülasyon oldukça balık fiyatları da değişiyor” yorumunu yaptı.

Vatandaşlar fiyatların düşeceğinden umutsuz

Mikrofonumuzu uzattığımız vatandaşlar ise fiyatların düşmesi konusunda umutsuz olduklarını dile getirerek, hamsinin fiyatı en hesaplı balık olması gerekirken fiyatı en yüksek balık konumuna geldiğini söyledi.

“En hesaplı olması gereken hamsiyken…”

Balıkların arasında fiyatı en yüksek olanın hamsi olduğunu belirten 56 yaşındaki İlhan Özkan, “Diğerlerinin fiyatları uygun diyebilirim. İnşallah hamsinin fiyatı düşer de millet bol bol yer. Hamsinin fiyatı şu anda yüksek… En hesaplı olması gereken hamsiyken fiyatı diğerlerine göre çok yüksek. Fiyatı inşallah düşer” diye konuştu.

“Artık bir şey düşünemiyorum”

Hamsinin fiyatının hayat pahalılığına göre normal olduğunu kaydeden 55 yaşındaki Semiha Cilvet de “Artık bir şey düşünemiyorum. Her şeyin fiyatı aldı başını gidiyor. Hiçbir şeyin fiyatının önünde durabiliyor muyuz? Duramıyoruz… Bugün aldığımızı yarın alabiliyor muyuz? Alamıyoruz… Artık normal sayacağız. Balık fiyatları düşmez, daha da çıkar. Süt ürünlerine de 2-3 gün sonra zam gelecek diyorlar. Balıkta da fiyat düşüşü olmaz. Bir tane balığın 50 liraya satılması iyi yine… Allah yardımcımız olsun” dedi.