Tüm Sanayicilerimizi ve Çalışanlarını Kutluyorum
Açıklanan ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, "Üretmeye ara vermeden devam eden sanayicilerimizin katkılarıyla ülkemizin 250 milyar dolar olan ihracat hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Yaşanan rekor artışları Eskişehir ihracat rakamlarında da görmekteyiz. Vergi kaydı Eskişehir dışında olan ancak Eskişehir’de üretim yapan ihracatçılarımızın rakamlarını da dikkate alarak yıl sonunda 4 milyar doların üzerinde bir ihracat gerçekleşmesi beklemekteyiz. Bu başarıda çok önemli emekleri olan üyelerimizi ve tüm çalışanlarını gönülden tebrik ediyorum” dedi.

Başarının devamı için FİNANSMANA ERİŞİMİN sağlanması şart
İhracatta yaşanan başarının devamı için finansman desteği beklediklerini belirten Kesikbaş, “Küresel ekonomide, emtia ve enerji fiyatlarında yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi büyümeye devam etmektedir. Mal ve hizmet ihracatındaki artışın büyümeye katkısı 3,9 oranında gerçekleşmiştir. Ancak en büyük büyüme finans sektöründe yaşanmaktadır. Bu büyümenin mutlaka imalat sektörünü beslemesi gerekmektedir. Exim ve reeskont kredilerinde genişleme sağlanmasını, Bankaların daha çok sorumluluk almalarını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Kapasite Kullanım Oranlarına Dikkat Edilmeli
Kapasite kullanım oranlarının üretim ve ihracat stratejisi belirleme açısından önemli bir gösterge olduğunun altını çizen Kesikbaş, kapasite kullanım oranlarının Ağustos ayında 1,5 puan düşerek yüzde 76,7’ye gerilediğini belirtti. Bunda enerji maliyetlerindeki yükselişin etken olduğunu ifade eden Kesikbaş, özellikle yeni yatırımlarda, ihracatta ve verimlilik sağlayıcı projelerde finansmana erişimin kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.