Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, dövizde yaşanan şok artışlar hakkında değerlendirmede bulundu. Döviz kurunda yaşananların dalgalanmanın ötesine geçtiğini ve kur şoku haline geldiğini belirten ETO Başkanı Metin Güler, dövizdeki yükselişin önüne geçilmesi için acilen gerekli müdahalelerin yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Döviz-faiz-enflasyon üçlüsü dengede tutulmalı

Merkez Bankası’nın aldığı son kararların ardından döviz kurunda meydana gelen artışın hızlandığını belirten Güler, Merkez Bankası’nın aldığı kararların piyasa gerçekleriyle örtüşmediğini acı bir şekilde tecrübe edildiğini söyledi. Düşük faizin ekonomiyi canlandırmada önemli bir etken olduğunu ancak Türkiye ekonomisinin mevcut durumu göz önünde bulundurulduğunda düşük faiz politikasının pek de mümkün olmadığını belirten ETO Başkanı Metin Güler, döviz-faiz-enflasyon üçlüsünü dengede tutacak politikalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Tüccar ve sanayicinin maliyet yükü hızla artıyor

Döviz kurunun hızla yükselmesinin tüccar ve sanayici için aynı zamanda maliyet artışı anlamına da da geldiğini belirten Güler, dövizle mal alıp ve üretim yapan ancak Türk Lirası ile satış yapan KOBİ’lerin zararının giderek arttığını kaydetti. Döviz kurunun ani bir şekilde artışının enerji maliyetlerine de hızla yükselttiğini belirten Güler, kur artışıyla birlikte elektrik, doğalgaz, nakliye başta olmak üzere üretime dair tüm maliyetlerin de hızla yükseldiğini, işletmelerinin yüklerinin daha da arttığını dile getirdi.

TL’deki hızlı değer kaybına müdahale edilmeli

Türk Lirası’nın döviz karşısında yaşadığı değer kaybının enflasyonist etkiyi de beraberinde getirdiğini belirten Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, yılbaşında 7,37 lira olan Dolar’ın 12 lirayı aştığını ve TL karşısında % 63 civarında değer kazandığını söyledi. Euro’nun TL karşısındaki kazancının % 65’i aştığını belirten Güler, dövizde yaşanan artışa müdahale edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

İş insanları kurdaki yükselişten tedirginlik duyuyor

Ekonomide öngörülebilirliliğin çok önemli olduğunu, yatırım yapmak isteyenlerin öngörülebilirliliğe dikkat ettiğini belirten Güler, ancak şu anki piyasa koşullarının ve rekabet ortamının öngörülebilirlikten uzak olduğunu ifade etti. Türk Lirası’nda bir günde yaşanan %7’ye yakın değer kaybının anlaşılır ve kabul edilebilir olmadığını belirten Güler; tüccar ve sanayicilerin döviz kurundaki şok artışlardan tedirginlik duyduğunu ve yarınını planlayamamaktan endişe ettiğini söyledi. ETO Başkanı Metin Güler, Merkez Bankası başta olmak üzere ekonomi yönetiminin bu gidişatı değiştirmesini umduklarını kaydetti.