Artan okul kıyafeti ve servis ücretlerine, bu yıl ortalama üç katı zamlanan kırtasiye harcamalarının da eklendiğini belirten CHP Eskişehir Milletvekili Süllü, “Açlık sınırı altında ay sonunu getirmeye çalışan asgari ücretlinin bu yükün altından kalkması çok zor. İlkokula başlayacak bir çocuk için, temel kırtasiye ihtiyaçları 875TL ile 1300TL arasında, anaokulu için 1300 ila 1500TL arasında” dedi.

VELİ DE ESNAF DA DERTLİ

Bir okul çantasının ortalama 300TL olduğunu söyleyen Süllü, “Çantayı aldığınızda içine koyduğunuz bir kurşun kalem 4TL. Kalemleri koyacağınız kalem kutu 50 TL’den başlıyor. Geçen yıldan beri defterlere 4 kez zam gelmiş. Okul heyecanı ile aileleri ile alışverişe gelen çocukların hevesi, kursağında kalıyor. Ekonomik kriz, sadece eve ekmek götürmeye çalışan aileleri değil, çocukları da etkiliyor. Ortalama 1500 TL’ye satılan okul kıyafetlerini de eklediğimizde bir çocuğun masrafı 2.500 TL’yi buluyor. İki çocuklu asgari ücretli bir aile aldığı maaşın tamamını bu ay çocuklarına harcayıp geçinmek için borçlandı” açıklamasını yaptı.

Dr. Jale Nur Süllü’ye “15 yıldır bu işi yapıyorum. İlk defa bu kadar zorlanıyorum. Geçen yıl 22TL’ye aldığım bir top A4 kâğıt 92TL oldu. Gelen zamları ürünlere yansıtmasak bize, yansıtırsak vatandaşa zarar” sözleriyle vatandaşla kırtasiyecinin karşı karşıya geldiğini aktaran esnaf “Eve ekmek götürmek için kemer sıkan vatandaş, okul masrafları sebebiyle kara kara düşünüyor, biz ise ne yapacağımızı şaşırdık. Bugün 4 liraya sattığımızı yarın 5 liraya yerine koyamıyoruz. Kaynak kitaplara bu yıl %150 oranında zam geldi. Milli Eğitim kaynak kitapları güya dağıtacakmış. Ama, hala belli değil, sipariş verip vermeyeceğimizi bile bilmiyoruz” dedi.

Jale Nur Süllü, saray rejiminin çocuklar ve ailelerin okul sevincini çileye, esnafı da dert küpüne çevirdiğini belirtirken “Ders zilinin çocuklar için yeniden sevinç kaynağı olacağı, esnafın çektiği çilenin sona ereceği Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı yakın” vurgulamasını yaptı.