Artan enflasyon sonucu yaşanan hayat pahalılığı, vatandaşı yaşamın her alanında alternatiflere mecbur kılıyor. Geçim için eski alışkanlıklarını terk etmek zorunda kalan yurttaşlar, bir yılda 3’e katlanan akaryakıt fiyatları ve toplu taşımaya gelen son zamlar sonrası araçlarını hareket ettirmeye korkar oldu. Ulaşım giderlerinin kimileri için önemli bir gider kalemi oluşturduğundan elektrikli bisiklet ve scooter gibi daha düşük maliyetli araçlara vatandaşın yöneldiğini bildiren esnaf, bu araçlara talebin arttığını söyledi.

“5-6 saat şarjla 45 kilometre gezinti yapabiliyorsunuz”

Akaryakıta gelen zamlar sebebiyle elektrikli ürünlere rağbetin arttığını söyleyen Bisiklet Aşkı firmasının sahibi 44 yaşındaki Süleyman İmamoğlu, “Özellikle elektrikli bisikletlerimize yoğun bir talep var. İnsanlara mantıklı geliyor. Sonuçta 5-6 saat şarjla 45 kilometrelik bir gezinti yapabiliyorsunuz. Bu da insanlara uygun geliyor. Bu bisikletlerin katlanabilir olanları da var. Elektrikli motorlarımız da var. Bunları da aynı şekilde 5-6 saat şarj edip 100 kilometre kullanabiliyorsunuz” diye konuştu.

“İnsanlar akaryakıt zamlarından yakınıyor”

İmamoğlu, A1 diye tabir ettikleri elektrikli aracın da piyasaya çıktığını belirterek, “Bu araç da 5-6 saatte şarj oluyor ve 100 kilometre kullanılabiliyor. Sürati de 60 kilometreye kadar çıkıyor. Elektrikli scooterlar da elimizde mevcut. Özellikle gençlerin bu araçlara çok talebi var. Gerek okula gidip-gelirken, gerekse çarşıdaki ihtiyaçlarını görmek için yoğun talep gösteriyorlar. Şu anda tüm elektrikli araçlara yoğun bir talep olduğunu söyleyebilirim. Akaryakıt fiyatlarına gelen artışlar satışların artmasına sebep oldu. Bu süreç zaten 7 ay önce başladı. Biz bu artışı hem iş yerlerimizde hem de satış ofislerimizde gördük. İnsanlar ürün almaya geldiklerinde akaryakıt fiyatlarına gelen artışlardan yakınıyorlar. Biz de bu sebeple elektrikli bisikletlerimizi satışa sunduk. İstediğimizi de aldık diyebilirim” değerlendirmesinde bulundu.

“9 bin 500 liralık araç 25 bin lira oldu”

Elektrikli araç kullanımının elektrik faturasına aylık 100-120 lira kadar yansıması olduğunu kaydeden İmamoğlu, “O kadar yani… Ayrıca kullanımı rahat. İstediğiniz yere park edebiliyorsunuz. İstediğiniz yere girebiliyorsunuz. Esnafım, arabam var fakat iş yerime elektrikli motorumla gidip geliyorum. Fiyatlarımızın makul olduğunu söyleyebilirim. Aslında biz insanlara pandemi döneminde bu ürünlere ilerde zam geleceğini söylemiştik fakat bizi dinlememişlerdi. Geçen sene 9 bin 500 liraya sattığımız motosiklet bu sene enflasyondan dolayı 25 bin liraya ulaşmış durumda. Scooter ve elektrikli bisikletlerde de durum farklı değil. Geçen sene bu ürünleri biz 3 ile 5 bin lira arasında satışa sunuyorduk. Enflasyon nedeniyle şu anda en ucuz elektrikli bisikletimiz 10 bin 500 liradan başlıyor, 24 bin liraya kadar çıkıyor. Bu ürün 2 saatte şarj oluyor ve 100 kilometre kullanılabiliyor” bilgisini verdi.

“Ulaşım gideriniz yarıya inebilir”

RKS firmasının A1 isimli elektrikli otomobilinden de bahseden İmamoğlu, aracın tıpkı benzinli bir otomobil gibi kullanılabildiğini ifade etti. İmamoğlu, “Tamamen elektrikle çalışıyor. Alt kasasında aküleri var. 4-5 saatte şarj oluyor ve 100 kilometre yol yapıyor. Hızı da 60 kilometreye kadar çıkıyor. 175 bin liradan satışa sunduk” diye konuştu.

“Elektrikli scooterlarla daha fazla karşılaşıyorum”

Akaryakıt zamlarından ötürü elektrikli araç kullanımının arttığını düşünen 25 yaşındaki Şafak Yıldız ise “Eskiye nazaran elektrikli bisiklet ve scooter gibi ürünlerle de trafikte daha fazla karşılaşıyorum. Ben niye kullanıyorum? Bisiklet kullanmayı seviyorum. Pandemiden sonra toplu taşıma kullanımından uzaklaştım. Bu nedenle yaz-kış bisiklet kullanıyorum” diye konuştu.

“Kızım ve damadım araç kullanmayı bıraktı”

İnsanların artan akaryakıt fiyatları sebebiyle artık elektrikli scooter gibi ürünlere sahip olmak istediğini söyleyen 65 yaşındaki Mustafa Yavaş da “Buna da bayağı bir talep var gibi geliyor. Örneğin kızım ve damadım artık araba kullanmayı bıraktılar. Birer tane elektrikli bisiklet aldılar. İş yerlerine onlarla gidip geliyorlar. Hem akaryakıttan tasarruf ediyorlar hem de doğa içinde sürüş yaptıklarını ve kapalı alandan kurtulduklarını belirtiyorlar. Çok mutlular. Kış gelene kadar da bu şekilde idare edecekler“ yorumunu yaptı.