Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ocak ayında belirlenecek asgari ücrete ilişkin farklı bir çalışma yapıldığıyla ilgili açıklamaları asgari ücretlilerde “yüksek zam yapılacağı” beklentisi oluşturdu.

Asgari ücretle geçinen milyonları heyecanlandıran bu açıklamalar sonrası gözler ocak ayında yapılacak asgari ücret artışına çevrildi.

Konuyu eskisehir.net’e değerlendiren vatandaşlar, tüm koşullar düşünüldüğünde asgari ücretin en az 10 bin lira olması gerektiğini belirtirken, iğneden ipliğe her ürüne yapılan zamların devam etmesi durumunda bu artışın da bir anlamı olmayacağını savundu.

10 binin üzerinde olsun isterim

Asgari ücret beklentisinin en az 10 bin lira olduğunu söyleyen 55 yaşındaki Sezgül Uğur, “10 binin üzerinde olsun isterim. Bu hayat pahalılığında hiçbir şeyi alamıyor insanlar. Kolay değil kira ödüyorlar başka giderler de oluyor mutlaka. Alışverişini yapamayanlar vardır. 10 binin üzerinde olsa daha iyi olur bence” diye konuştu.

Beklentim 7 buçuk

Ocak ayında asgari ücrette yapılacak düzenlemede hayat pahalılığının göz önüne alınmasını gerektiğini dile getiren 39 yaşındaki Ali Balkır, “7 buçuk civarında bir beklentim var. Hayat pahalılığını göze alarak 10 bin liranın üzerinde olmalı. Yaparlar mı bilemiyorum” dedi.

Şartları göz önüne aldığımızda…

Gizem Balkır ise “Şartları göz önüne aldığımızda 10 binin üzerinde olması gerekiyor. Ancak 10 binin üzerine çıkarıp daha sonra her şeye zam gelirse yine yetersiz kalacaktır. Pek bir şey değişmiyor. Olan işverene oluyor, işveren verdiği için” değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyon göz önüne alınmalı

Ali Eren Ağbağ da “Asgari ücretin temek yeterlilikleri karşılamasını bekliyorum. Şu anki durumda karşılamıyor. Hükümetin enflasyonu göz önünde bulundurarak asgari ücrete zam yapması gerektiğini düşünüyorum. Yapılacak zam yeterli olur mu bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Orantılı zam yapılmalı

Emirhan Cihangir ise “Asgari ücrete zam yapıldığında memurlar da unutulmamalı. Sadece asgari ücrete değil, orantılı bir şekilde zam gelmesini bekliyorum” yorumunu yaptı.

En az 10 bin

Abdullah Tetik de “En az 10 bin olması gerekir. Faturalar ve diğer giderler çok arttı. Elektrik, doğalgaz derken muhtemelen en az 10 bin olması lazım. Ciddi bir zam bekliyoruz, beklentimiz bu yönde” bilgisini verdi.

5 bin 500’den 10 bine çıkmak zor

Asgari ücretin 10 bin olması gerektiğini belirten 48 yaşındaki Ergün Küpeli de “Asgari ücretin en az 10 bin olması lazım. Devletimiz de yapıyor aslında, asgari ücreti yükseltiler ama diğer ürünlere zam gelince bir değeri kalmadı. Bu nedenle 10 bin liranın altında olmaması lazım. Ama bir anda 5 bin 500 liradan 10 bine çıkması çok zor. Yapsalar, ürünlere zam gelecek yine elimizde bir şey kalmayacak bence. Her şeye zam gelmeye devam ediyor” dedi.