TEKNOFEST VE MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ NEDİR?

İlk defa 2018 yılında İstanbul Havalimanı'nda gerçekleştirilen TEKNOFEST, 550.000 ziyaretçiyle günlük katılımcı sayısı bakımından dünyanın en büyük 2. festivali, toplam katılımcı sayısı bakımından dünyanın en büyük 3. festivali olma başarısını yakaladı. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen TEKNOFEST 2019, aziz milletimizin büyük teveccühleri neticesinde 1.720.000 ziyaretçi ile dünyanın en büyük teknoloji festivali oldu. 2020 yılında ilk defa İstanbul dışında, gazi şehir Gaziantep'te düzenlenen ancak COVID-19 pandemisi sebebiyle ziyaretçiye kapalı olarak gerçekleştirilen TEKNOFEST, sosyal medyada yılın en çok konuşulan etkinliği oldu. 30 Ağustos – 4 Eylül tarihleri arasında Samsun’da gerçekleştirilecek festivale 2 milyona yakın yarışma ve ziyaretçinin katılımı beklenmektedir.

"Tam Bağımsız, Güçlü Türkiye" idealiyle Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğuna devam eden TEKNOFEST, geçmişinden aldığı ilham ve gençlerine duyduğu güven ile çalışmalarına devam etmektedir.

PROJE GELİŞTİRME SÜRECİ

2021-2022 Eğitim öğretim yılı itibariyle robotik kodlama kurslarına ağırlık vererek ulusal ve uluslarası robot yarışmalarında Eskişehir’i en iyi şekilde temsil etme hedefiyle çalışmlarına hız veren okul kısa sürede büyük bir başarının mimari olmuştur. Kulüp çalışmalarıyla bir araya gelen öğrenciler Danışman öğretmenleri Osman Sıtkı MERT rehberliğinde Ege YILMAZ, Kayla Üstündağ, Ayşe Serra DEVLEZ ve Yağız Yiğit YAZICI TEKNOBORSA isimli takımı kurdular. Problem durumu belirleme, ihtiyaç analizi yapma ,litaratür tarama ve belirlenen probleme çözüm üretme gibi proje geliştirme süreçleri üzerine yoğun çaba sarfeden takım ülkemizin en önemli gerçeklerinden biri olan deprem ve deprem öncesi.anı ve sonrasında bazı dezavantajlar yaşayan özel gereksinimli akranlarına tahliye konusunda otonom destek sağayacak bir sistem olan TADOSİS ( Özel Gereksinimli Bireylerin Akıllı Tahliye Doğrulama Sistemi) ‘i geliştirmeyi başardılar. Bu projenin en önemli özelliği ise Türkiye’de hatta dünyada tek olmasıdır.

TADOSİS NEDİR?

Dünya genelinde yaşanan afetler de özel gereksinimli bireylerin karşı karşıya kaldığı sorunlar göz önüne alındığında, yaşanılan sorunların başında bulunduğu yeri terk edememe ya da kaybolmanın geldiği görülmektedir. Projenin amacı, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Eskişehir Tepebaşı Ticaret Borsası İlkokuluna devam eden özel gereksinimli öğrencilerin yangın ve deprem gibi acil durum anlarında, herhangi bir yardımcı olmaksızın okul binasını güvenli olarak terk etmelerini ve bekleme alanlarında yerlerinin kolaylıkla tespit edilmesinin sağlanması için kullanılacak akıllı tahliye doğrulama sisteminin (TADOSİS) geliştirilmesidir.

Okul TADOSİS ( Akıllı Tahliye Doğrulama Sistemi) projesi ile TEKNOFEST 2022' de bizde varız...dedi

Teknoborsa takımı "2022 Teknofest Engelsiz Yaşam" kategorisinde hazırladığı özel gereksinimli bireyler için Tahliye Doğrulama Sistemi (TADOSİS) projesi ile hakem değerlendirmesinde 87 puan alarak ön değerlendirme aşamasını başarıyla geçmiştir.

15 Temmuz 20222’de açıklanan detaylı rapor sonuçlarına göre ise takım TADOSİS ( Ozel Gereksinimli Bireylerin Akıllı Tahliye Doğrulama Sistemi) projelesi ile "TEKNOFEST 2022 Engelsiz Yaşam Teknolojileri Yarışması" nda finale kalmayı başarmıştır.

Takım 5-7 Ağustos tarihlerinde Trabzon'da düzenlenen Türkiye Finallerinde son 60 takım arasına kalmayı başarmıştır.

Trabzon finallerinde Sanayi ve Teknoloji Bakan yardımcısı aynı zamanda Teknofest İcra kurulu başkanı Sayın Mehmet Fatih KACIR, Trabzon valisi Sayın İsmail USTAOĞLU ve Eskişehirli hemşerimiz TÜBİTAK başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL okulumuzun standını ziyaret ederek başarı dileklerini iletmiştir.

14 Ağustos 2022’de açıklanan final sonuçlarına göre ise proje Engelsiz Yaşam Teknolojileri yarışmasına başvuran 11307 takım arasindan ilk 10'a girerek Teknofest 2022 Samsun finallerine davet hakkını elde etmiştir.

Takım 30 Agustos-4 Eylül tarihlerinde Sayın Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı Samsun Çarşamba Havalimanında finallerde TADOSİS (Özel Gereksinimli bireyler için Akıllı Tahliye Doğrulama Sistemi) projesiyle Eskişehir'imizi temsil edecektir.

HEM İLKOKUL HEM ORTAOKULLAR İLE YARIŞARAK İLK 10’A KALAN TEK İLKOKUL

Ticaret Borsası İlkokulu 2022 TEKNOFEST’te 11307 takım arasindan ilk 10'a girmenin yanında ağırlıklı olarak ortaokullar ile yarışmış ve son 10 takım arasına kalmayı başaran tek ilkokul olmuştur.

Samsun’dan derece alacaklarına olan inancının tam olduğunu dile getiren Okul Müdürü Murat KARACA projede emeği geçen öğretmen ve öğrecilerini performans, azim ve gayretinden dolayı tebrik etti.