ESOGÜ Rektörü olarak 2018-2022 yıllara arasında görev yapan Prof. Dr. Kemal Şenocak, rektörlük için başvuru yapmadı. Prof. Dr. Şenocak, geçtiğimiz günlerde YÖK Üyesi olarak atandı. Bu arada atama süreci başladı ve ESOGÜ Rektörü olmak isteyen profesörlerin başvurusu alındı.

26 kişi rektör adaylığı başvurusu yaptı. Bunların yarıya yakınının ESOGÜ ‘dışından’ olduğu öğrenildi. Geçtiğimiz hafta içerisinde adaylarla YÖK'te bir tanışma toplantısı yapıldı. Bu bir mülakat görüşmesi değil.

Çünkü YÖK’ün böyle bir ‘yetkisi’ bulunmuyor. YÖK artık sadece başvuruları alıyor ve başvuranların dosyalarını Cumhurbaşkanı’na iletiyor. Bu arada Cumhurbaşkanı adaylar hakkında görüş isterse kendilerine arz edilmek üzere adaylarla bir ön görüşme yapılıyor.

Başvuran 26 adayın tamamı Külliye’ye iletildi. Bundan sonra gözler Cumhurbaşkanı’nda olacak. Cumhurbaşkanı şayet başvuru yapan adaylardan herhangi birisini uygun görmezse profesör unvanı taşıyan herhangi birini (bir üniversitede görev yapması dahi gerekmiyor) rektör olarak atayabilir.

Yedinci ESOGÜ Rektörü’nün atamasının önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor. Bu noktada da herhangi bir tarih vermek zor. 

ESOGÜ’de sırasıyla Esat Erenoğlu, Erdoğan Fıratlı, Necat Akdeniz Akgün, Fazıl Tekin, Hasan Gönen ve Kemal Şenocak hocalar rektörlük yapmıştı.