Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda, öğrenciler şiir okuyup halk oyunları gösterisi, mehteran gösterisi ve ritim gösterisi sundu. Daha sonra törende bir konuşma yapan Vali Ayyıldız, “2022 – 2023 eğitim – öğretim yılının ilk ders zili bugün çalıyor. Bu önemli günde sizlerle birlikte olmaktan; öğrenci, öğretmen, veli ve idarecilerimizin heyecanına ve coşkusuna ortak olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.” dedi.

Okulların açılmasının ilk gününde öğrencilere ve öğretmenlere seslenen Vali Ayyıldız, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı açılışının heyecanını hep birlikte yaşıyor; sevgili öğrencilerimiz başta olmak üzere öğretmenlerimize, eğitim camiamıza, velilerimize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün "Eğitim, kültür ve bilgi aydınlığa açılan en geniş penceredir" sözüyle veciz bir şekilde ifade ettiği mana bugün "Mutlu çocuklar, Güçlü Türkiye" hedefi ile 2023 Eğitim Vizyonu ile hayat bulmakta ve ülkemiz 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine emin adımlarla ilerlemektedir.

Bizler de ilimizde her alanda olduğu gibi eğitim alanındaki çalışmaların da hızla hayata geçmesi için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Okullarımızda eğitimin yanı sıra, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerin artırılmasına da büyük önem veriyoruz.

Değerli Eğitim Yöneticileri, Öğretmenlerimiz ve Velilerimiz

Millî birlik ve beraberlik ruhunun tazelendiği, dik bir duruşla millî iradeye sahip çıkıldığı diriliş ruhunu geleceğe taşımak için eğitime, özellikle değerler eğitimine her zamankinden daha fazla değer vermemiz; millî birlik ve beraberliğimizin geleceği için önemlidir.

Şunu hatırımızdan asla çıkarmamalıyız ki eğitimde başarı ölçütümüz, akademik başarının yanı sıra ve ondan daha önemli olmak üzere güzel ahlaklı bireyler yetiştirmektir. Bu da sizlerin üstün gayreti ve eğitim kurumlarımızın bütün paydaşlarını kucaklayan, etkili ve verimli bir okul-aile iş birliği geliştirmeleri ile, yani gönül birliği ile mümkündür. Çağın yeniliklerine hakim, üreten, bilim ve teknolojide geleceğe yön veren, fikri hür nesiller yetiştirmek için çıktığınız bu yolda hepinize başarılar diliyorum.

Geleceğimizin Teminatı Sevgili Öğrenciler;

Bugün bazılarınızın yüreği okula ilk kez başlamanın heyecanı ile çarpıyor, bazılarınız ise okuluna kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Aileleriniz, öğretmenleriniz ve idarecileriniz olarak sizleri bilimi ve bilgiyi seven, öğrenmeye hevesle yaklaşan, araştıran, milli ve manevi değerlerimize saygılı, geçmişini, kültürünü, ülkesini, milletini, değerlerini bilen; tarihini seven ahlaklı fertler olarak yetiştirmenin gayreti içerisindeyiz. Sizlerden daha çok çalışmanızı, milletimizi güçlendirmenizi bekliyoruz. Ülkemizin geleceği sizlerin ellerindedir. Sizleri dinamizmin gücü, yarınlarımızın umudu olarak görüyoruz.

Bu düşüncelerle, Başöğretmen Mustafa Kemal ATATÜRK başta olmak üzere şehit öğretmenlerimizin ve ebediyete irtihal eden öğretmenlerimizin ruhları şâd olsun diyor, emekli öğretmenlerimize de sağlıklı ve hayırlı ömürler diliyorum. 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı’nın bütün eğitim camiamıza bir kez daha hayırlı olmasını temenni ediyor; hepinizi en içten duygularla selamlıyorum.”

Törende konuşan Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı da:

“Yeni eğitim-öğretim yılının sağlık içinde, huzur içinde, güvenlik içinde nice nice geçmesini niyaz ederim. Eskişehir eğitimimize, Eskişehir'de özellikle okulların yenilenmesi, güçlendirilmesi süreçlerinde yaptıkları katkılar nedeniyle koordinasyon sebebiyle başta Sayın Valimize ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Eskişehir bu eğitim öğretim yılına geçmiş yıllara göre çok daha iyi hazırlanmış olarak görünüyor. Bunda bakanlığımızın uygulamaya koyduğu okul bazlı bütçe yönetimi sisteminin de tabii çok büyük payı var. İnşallah bundan sonra okullarımız kendi bütçelerini en optimum şekilde kullanarak velilerimizi daha da rahatlatmış olacaklar.” dedi.

Dr. Arslan Kabukçuoğlu’da yeni eğitim-öğretim yılının hayırlı olmasını diledi.

Bir milletin var olması, kültürünü yaşatıp sürdürebilmesi, bireylerin, toplumun ve insanlığın gelişmesi, bununla birlikte çağın gereklerine uygun şekilde ilerlemesinin ancak eğitimle olacağını kaydeden İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre ise; “Öğrencilerimizden kendilerini yetiştirmelerini, geliştirmelerini, çevrelerine, doğaya, akranlarına, kültürel kimliklerine sahip çıkacak faaliyetler içinde bulunmalarını, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedeflerle, tarihinizden aldığınız güç, atalarınızdan aldığınız ilhamla çok çalışarak ve bu kutlu yolda her zaman ilim irfanla ilerlemelerini diliyorum.

Kıymetli Velilerimizden ise; çocuklarının sağlıklı bireyler olarak yetiştirilmesinde desteklerini sunmaları, evlatlarıyla eğitimin ilk başladığı yuvalarında kültürel kimliğimize, sevgiye, saygıya, gelişmeye, okumaya, eğitimlerine önem vermeleri bu konuda yavrularına örnek olmaları gerektiğini asla unutmamalarını istiyoruz.” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra Vali Ayyıldız ve beraberindekiler Halk Eğitim Merkezinde eğitimlerini tamamlayan velilere sertifikalarını verdi. Tören, Yaşam Köyünün ve sınıfların gezilmesinden sonra sona erdi.