Maskeler, insanlar tarafından tanınmamak için yüze geçirilen, farklı renklerde kartondan, kağıttan, plastikten vb. gibi malzemelerden yapılmış, insan ya da hayvan görünümlü yapay yüzlerdir. 
Uygarlık boyunca farklı coğrafyalarda ve kültürlerde yaşayan toplulukların kendilerine özgü tören, kutlama, eğlence, yas ve anma gibi ritüellerin önemli bir aksesuarı olan maske takma geleneği az da olsa günümüze kadar devam etmektedir.
Elbette, kötülük icra ederken tanınmamak için maske takanları ve kendi yüzlerini maske gibi kullanma becerisini gösterebilenleri bu kategorinin dışında tutuyorum.
Ancak maske kültürü denilince, Ortaçağ Avrupa’sında şık giyimli soylular için düzenlenen, müziğin ve dansın eşlik ettiği maskeli olarak katılım sağlanan, gösterişli eğlence ve kutlama baloları gelmektedir, daha çok akıllara…
Gün oldu devran döndü soylu kültürünün bir ritüel aksesuarı olan maske, sağlığımızı koruyabilmek ve hayatta kalabilmek için gündelik yaşamın en önemli koruyucu aracı oldu… 
Önceleri kıt bulunuyordu… Şimdilerde bollaştı… 
Çok şükür, öyle ya da böyle maskeyi takmayı kısmen de olsa becerdik, diyebiliriz.
Böylece, kimileri çene altı aksesuarı olarak veya bir hafta süreyle aynı maskeyi takmaya devam ederken, kimileri de çift maske takarak onlardan kaynaklanan açığı kapatmaya çalıştılar.
Ama artık maskeler düşmeye başladı… Nasıl mı?
Çıkartılan ve bulaş riski taşıyan maskelerin alışveriş arabalarında, otoparklarda, toplu taşıma duraklarında, sahillerde, park- yeşil alanlarda, sokaklarda-caddelerde, ev-apartman kapıları vb. gibi yerlerde atılmış olarak görmek oldukça olağan hale geldi… 
Bence tıbbi atık statüsünde olması gerekirken ve Çevre-Şehircilik Bakanlığının genelgesinde ise evsel atık statüsünde değerlendirilen kullanılmış maskelerin, en azından bu genelgeye uygun olarak, ortadan kaldırılması da büyük önem taşıyor… 
Konunun uzmanları; “Koronavirüsün farklı maddeler üzerinde değişik sürelerde yaşayabildiğini ve temas edenlere bulaşma tehlikesi taşıdığını, bu nedenle maskelerin gelişi güzel atılması yerine en azından ayrı bir güvenli çöp poşetine koymalarını, daha güvenli olması için ise maskelerin bir litre suya bir yemek kaşığı çamaşır suyu konmuş sıvı ile maskeleri muamele ederek sonra evsel atığa dönüştürmelerini” öneriyorlar…
Çünkü sağa sola atılmış bulaş riski taşıyan bu maskeler de, takmayanlar kadar hastalığın yayılmasına katkı sağlamaktadır. Hocam, kim uğraşacak bu işlerle diyenlere ise bu hastalıkla uğraşmaktan daha kolay olduğunu hatırlatmak isterim…