2022’nin ikinci güneş tutulması, bu hafta salı günü gerçekleşecek. Önümüzdeki haftaki parçalı güneş tutulması Avrupa, kuzeydoğu Afrika ve Orta Asya'dan izlenebilecek. Tutulmanın Rusya'dan görülecekği maksimum noktada, Güneş'in tam olarak yüzde 82'si Ay tarafından tutulacak. Avrupa’da ise yüzde 15-30 oranında kısmı görünecek. Tutulma Türkiye saati ile 12:40 ve 15.05 saatleri arasında meydana gelecek.

Parçalı güneş tutulması sırasında ne olur?

Yeni Ay, görünmez olacak şekilde Güneş’in önüne geçmeye başlar. Parçalı güneş tutulmasında Ay yavaş yavaş Güneş’i kapatır. Tam kavuşuma ulaştığı noktadan hemen sonra parçalı bir şekilde tekrar Güneş’in önünden çekilir ve tutulma biter.

Parçalı güneş tutulmaları tehlikeli midir?

Kısmi güneş tutulması yalnızca güneş filtreleri, tipik olarak güneş tutulması gözlükleri ile kolayca görüntülenebilir. Ancak insanların çoğu bu tarz eşyalara sahip değil.  Bu tutulmayı her yerde gözlemleyenlerin, körlük tehdidinden kaçınmak için güneş tutulması gözlüğü takmaları gerekecek. Tüm kameralar ve teleskoplar, objektif lenslerinde güneş filtrelerine ihtiyaç duyulacak.

Bir tutulma sırasında Güneş'e bakmanın güvenli olduğu tek zaman tam güneş tutulmasıdır. Tam güneş tutulması sırasında olayın çoğu kısmi güneş tutulması gibi olsa da Güneş'in ay tarafından tamamen kapatıldığı bir ile yedi dakika arasında kısa bir süre var.

Bir sonraki güneş tutulması ne zaman?

20 Nisan 2023’te Batı Avustralya, Doğu Timor ve Batı Papua'daki Exmouth Yarımadası'ndan görülecek bir Güneş tutulması gerçekleşecek. Bundan sonra, 8 Nisan 2024'te, Kuzey Amerika'da tam bir güneş tutulması olacak.