Demek ki oluyormuş. Aslında bu ilk değil son da olmayacak. Önemli olan gerekli bilinci ve duyarlılığı sağlamak.

Eskişehir iki gündür 18 kızıl geyiği konuşuyor. Konuyu tekrardan anlatmama gerek yok. Uluslararası basına bile taşındı.

Can, para ve ihale…

Şu üç kelimeyi yan yana görünce aslında medeniyet olarak bir adım bile ilerisine taşınmadığımızı anlıyorum. Konunun sıkı bir takipçisiyim. Hayvan hakları savunucuları ve dernekler dava açmaya hazırlanıyor.

20 Temmuz’da ya yaşam ya avcılık ihalesi yapılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü Eskişehir Şube Müdürlüğü 18 cana 513 bin TL değer biçti.

Gerekçesi ise bozulan ekolojik dengeyi onarmak.

Ekolojik dengeyi korumak istiyorsanız; su kaynaklarını atık havuzu yapmayacaksınız, yenilenebilir enerji sistemlerine yöneleceksiniz, akıllı şehirler modelini yaygınlaştıracaksınız, endemik türleri koruyacaksınız, okullarda küçük yaştan itibaren çevre bilinci eğitimi vereceksiniz… Daha sayayım mı? Yazarsam üç sayfayı doldururum. Bu dengeyi 18 geyik öldürerek koruyacağınızı düşünüyorsanız ve buna da insanların inanacağını düşünüyorsanız sizleri tebrik ediyorum.

Mesele her şeye muhalefet olmak değil…

Temel sorun popülasyon dengesi ve arka planda dönenlere rağmen gözü açık olmak. Bir kesim geyiklerin yaşlı olduğunu ve öldürülmelerinin gayet mantıklı olduğunu söylüyor. Sorgulamadan, düşünmeden, araştırmadan her açıklamayı kabul edenleri de ben bir birey olarak görmüyorum. Sorgularsanız, düşünürseniz ve araştırırsanız hem kendinize hem de dünyaya büyük katkınız olur. En azından bağımsız bir birey olma sürecini tamamlarsınız.

Adını burada veremeyeceğim birkaç Orman Mühendisi ve daha önce avcılıkla uğraşanlarla konuştum. Onlar da bu durumu tasvip etmiyor.

Birkaç belge paylaşacağım.

2020-2021 Av Yılı (1 Nisan 2020-31 Mart 2021) Av Turizmi Uygulama Talimatı’nı incelediğiniz zaman Türkiye genelinde av turizminin ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor.

Eskişehir bölümüne baktığımız zaman dikkat çekici bir ayrıntı mevcut. 18 geyik için ihale kararı verildi. Belgede yazan ise toplamda 30 geyik. Kandırmaca mı var algı yönetme mi var?

Hadi diyelim ki bunlardan sadece 18’i ihaleye çıkacak. Peki, ne fark eder? Sonuçta 30’u da katledilmeyecek mi?

Alpu, Mihalıççık, Odunpazarı, Sivirihisar ve Sultaniye’de canlar alınacak. Aşağıya daha detaylı olarak belgeyi bırakıyorum. Ayrıca linkte tüm Türkiye’nin av turizmi tablosunu görmeniz için de paylaşıyorum.

İhale iptal edilirse -bir sonraki muhtemelen sessiz sedasız yapılacak ihale için- kulaklarımızın açık olması gerektiğini de hatırlatayım.

Tabloda Eskişehir bölümüne baktığınız zaman ayrıntılı şekilde avcılığın yapılacağı bölümler yazıyor.

Talimatın giriş kısmında Türkiye geneli avlanacak hayvan listesi mevcut.

https://www.tarimorman.gov.tr/DKMP/Sayfalar/Detay.aspx?OgeId=175&Liste=Duyuru (Linkte tüm talimatı okuyabilirsiniz)