Türkiye İstatistik Kurumu, "Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması 2022" sonuçlarını açıkladı.

10 ve daha fazla çalışanı olan şirketlerin bilişim teknolojelerinden yararlanma oranları ve buna yönelimlerini ölçen araştırma önemli bir perspektif çiziyor.

Hemen hemen her sektör için artık pazarlama mecrası, internet aracılığıyla web siteleri, sosyal medya kanalları, büyük e-ticaret siteleri ve benzer uygulamalar oldu.

Buna yönelime ışık tutan aşartırma sonuçlarına göre internet erişimine sahip girişimlerin oranı yüzde 96 oldu.

Girişimlerin yüzde 92,1'i 2022 yılında internete erişimde sabit genişbant bağlantı kullandı. Girişimlerin yüzde 86,4'ü ise girişim tarafından sağlanan taşınabilir bilgisayar veya akıllı telefon gibi bir cihaz aracılığıyla mobil telefon ağları üzerinden iş amaçlı İnternet kullandığını beyan etti.

İnternet üzerinden toplantı yapan girişimlerin oranı yüzde 30,4 oldu.

En az 10 çalışanı olan girişimlerin yüzde 30,4'ü 2022 yılında internet üzerinden toplantı yaptığını belirtti.

İnternet üzerinden toplantı yapan girişimler çalışan sayısı büyüklük grubuna göre incelendiğinde 10-49 çalışanı olan girişimlerin yüzde 26,6'sının, 50-249 çalışanı olan girişimlerin yüzde 45,8'inin ve 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerin ise yüzde 76'sının uzaktan toplantı yaptığı görüldü.

Girişimlerin yüzde 68,4'ü çalışanlarına uzaktan erişim imkanı sağladı.

Şirketler bu yıl çalışanlarının girişimin e-posta sistemine veya doküman ve belgelerine veya iş uygulamalarına veya yazılımlarına uzaktan erişim imkanının olduğunu beyan etti.

Çalışan sayısı büyüklük grubuna göre girişimin kaynaklarına uzaktan erişim imkanı sağlama oranı, 10-49 çalışanı olan girişimlerde yüzde 66,1, 50-249 çalışanı olan girişimlerde yüzde 78,7 ve 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerde ise yüzde 89,3 oldu.

Web sitesine sahip girişimlerin oranı yüzde 51,2'ye yükseldi.

Web sitesi sahiplik oranı, 2021 yılında 10 ve daha fazla çalışanı olan girişimlerde yüzde 49,4 iken bu oran 2022 yılında yüzde 51,2 oldu. Web sitesi sahiplik oranı çalışan sayısı büyüklük grubuna göre incelendiğinde; 2022 yılında 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerin yüzde 92,3'ünün, 50-249 çalışanı olan girişimlerin yüzde 69,7'sinin ve 10-49 çalışanı olan girişimlerin ise yüzde 47'nin web sitesi sahibi olduğu görüldü.

Web sitesi sahiplik oranı ekonomik faaliyet grubuna göre incelendiğinde ise en fazla yüzde 92,2 ile "bilgi ve iletişim" faaliyeti yürüten girişimler olduğu görüldü.

Bunu, yüzde 78,3 ile "bilgisayarların ve iletişim araç ve gereçlerinin onarımı" ve yüzde 64,9 ile "mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler" yürüten girişimlerin olduğu ekonomik faaliyet grupları izledi.

Web sitesi sahibi olan girişimlerin oranının en düşük olduğu ekonomik faaliyet grupları ise yüzde 34,0 ile "inşaat", yüzde 37,7 ile "ulaştırma ve depolama" ve yüzde 50,7 ile "toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı" faaliyetlerini yürüten girişimler oldu.

Her 5 girişimden biri e-satış yaptı.

Girişimlerin 2021 yılında e-satış yapma oranı, 2020 yılına göre 6,8 puan artarak yüzde 19,3 oldu.

E-satışlar; internet (web siteleri ya da mobil uygulamalar) veya Elektronik Veri Alışverişi (EDI) aracılığı ile gerçekleştiriliyor.

Çalışan sayısı büyüklük grubuna göre e-satış yapma oranı, 10-49 çalışanı olan girişimlerde yüzde 18,7, 50-249 çalışanı olan girişimlerde yüzde 20,8 ve 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerde ise yüzde 32,0 oldu.

E-satış yapma oranı ekonomik faaliyet grubuna göre incelendiğinde ise 2021 yılında en fazla e-satış yapma oranının yüzde 41,4 ile "konaklama ve yiyecek hizmeti" faaliyetlerini yürüten girişimlerde olduğu görüldü. Bunu yüzde 30,3 ile "bilgi ve iletişim" ve yüzde 25 ile "toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı" faaliyetini yürüten girişimler takip etti.

Online mağazalar ve pazar yerlerini web satış platformu olarak kullanan girişimlerin oranı arttı. 

En az 10 çalışanı olan girişimlerin yüzde 15,9'u 2021 yılında web sitesi ya da mobil uygulamalar üzerinden web satış yaptı.

Web sitesi ya da mobil uygulamalar üzerinden web satış yapan girişimlerin yüzde 59,0'ı kendi web siteleri ya da mobil uygulamalarını kullanırken yüzde 80,9'u farklı girişimlerin de satış yapabildiği online mağazalar ve pazar yerleri ile mobil uygulamalarını web satış platformu olarak kullandı. Farklı girişimlerin de satış yapabildiği online mağazalar ve pazar yerleri ile mobil uygulamaları üzerinden web satış yapan girişimlerin oranı 2020 yılında yüzde 69,7 idi.

Uzun sözün kısası sektörüne göre artık dijital ortamda satış ve pazarlama yöntemlerini benimseyen şirket ve girişimlerin geleceği parlak görünüyor.

Ailece veya bireysel bir tatil organizasyonu planladığınızda hemen internetten tatil seçeneklerini gözden geçiriyorsanız, bulunduğunuz yere yemek getirtmek vermek için hemen cep telefonuna yönelip uygulamalardan sipariş veriyorsanız bu araştırma sonucunun doğruluğunu onaylamış olursunuz.

Dijital çağda geleceğin şekilleneceği alanı başka mecralarda arayanlar şüphesiz geleceklerini de ıskalar...

Her gelişme bunu gösteriyor.