Haber Merkezi

Eskişehir’in önde gelen taşımacılık şirketlerinden ENG Tur, devlet okullarında bir ilke daha imza attı. Milli İrade İlkokulunda hayata geçirilen “Serviscell” uygulaması sayesinde veliler, çocuklarını servise bindiği andan itibaren takip edebiliyor. Öğrencinin servise binmesi ve aracın eve yaklaşması gibi bilgileri velilere bildirim, SMS veya sesli arama şeklinde ulaştıran uygulama, öğrencilerin daha güvenli bir ortamda taşımacılık hizmetinden yararlanmasını sağlıyor.

Öte yandan veliler de servis şoförüne uygulama üzerinden bildirim yollayarak öğrencinin okula gelmeyeceğini iletebiliyor. Bu sayede aracın gereksiz yere beklemesi ve diğer öğrencilerin zaman kaybetmesinin de önüne geçiliyor.

‘Uygulamanın ana temeli tamamen güvenlik’

Konu hakkında bilgi veren ENG Tur’un sahibi Ahmet Can Günay, Milli İrade İlkokulunda eğitim gören öğrencilerin genelde çalışan anne-babaların çocukları olduğunu söyleyerek, “Biz bu sene “Serviscell” diye bir uygulamayı hayata geçirdik. Serviscell uygulaması, Türkiye'de devlet okulları arasında ilk defa Milli İrade İlkokulunda uygulanacak. Bu uygulamanın ana temeli tamamen güvenliktir. Personelimiz öğrencileri evden teslim alırken ve okula bırakırken anne-babalar da çocuklarını takip edebilecekler. Uygulama üzerinden ebeveynler servislerinin nerede olduğunu ve indi-bindilerini görebilecekler. Bu bilgileri de sesli arama, bildirim ya da SMS yoluyla alabilecekler” bilgisini verdi.

‘Günlüğü 1 liraya denk geliyor’

Günay, velilerin uygulama üzerinden "Öğrenciniz okula, bölgenize giriş yapmıştır" şeklinde bilgilendirmeler alacağını ifade ederek, “Bu Serviscell uygulaması genellikle özel okullarda oluyor ve bedeli alınan eğitim ücretinin içinden karşılanıyor fakat biz uygulamayı devlet okullarında ilk defa hayata geçirdiğimiz için bir indirimden yararlandık. Veliler arasında yaptığımız oylamayla da bu uygulamayı getirdik. Uygulamanın günlük kullanım bedeli 1 liraya geliyor” diye konuştu.

‘En değerli varlıklarını bize teslim edebilirler’

Uygulamayı hayata geçirirlerken çalışma mantığını velilere anlattıklarını dile getiren Günay, “Ankara’dan da uygulama geliştirme sorumlusu Yusuf Bey geldi. Bugün seminerimiz var burada. Kendisi şoför ve rehber arkadaşlara seminer verecek. Daha güvenli, daha huzurlu ve daha takip edilebilir şekilde, endişeleri olmadan huzur içinde, en değerli varlıklarını bize teslim edebilirler. ENG Tur olarak Eskişehir’de 11’e yakın okulda hizmet veriyoruz. Bunlardan bir tanesi de Milli İrade İlkokulu. Velilere de bizleri kırmayıp uygulamanın hayata geçirilmesi yönünde oy verdikleri için teşekkür ediyoruz” dedi.

‘Uygulama farklı şekillerde de hizmet veriyor’

Günay, şöyle devam etti:

“Uygulamamız tablet üzerinden çalışıyor. Veliler de uygulamayı App Store veya Google Play üzerinden indiriyor. Şoför arkadaşımız uygulama üzerinden öğrencinin araca bindiğine dair bildirim gönderdiği zaman veliye de otomatik olarak sesli arama gidiyor. Uygulama farklı şekillerde de hizmet veriyor. Örneğin, öğrenci akşamdan ateşlendi ve ertesi gün okula gelemeyecek. Veliler uygulama üzerinden öğrencinin okula gelemeyeceğini şoför arkadaşa bildiriyor. Bildirim de bizim tabletimize otomatik olarak düşüyor. Böylece servis, öğrencinin evine uğramıyor. Bu sayede diğer öğrencilerin araçta bekleme süresi de kısalıyor.”

‘İnternet kapalıysa SMS’le bilgi gidiyor’

Uygulamayı hayata geçirmeden önce velilere WhatsApp üzerinden konum gönderdiklerini fakat donma ve çekmeme gibi problemlerle karşılaştıklarını kaydeden Günay, “Yaşadığımız bu gibi sorunlar da uygulamayı kullanmamızda etkili oldu. Uygulama zaten velilere öğrenci okula geldiğinde, çıktığında, eve geldiğinde ve yaklaştığı zamanlardaki bütün bilgileri veriyor. Eğer internetiniz kapalıysa bu sefer de SMS yolluyor. SMS gitmezse sesli arama yapıyor. Öğrenci hakkındaki bilgileri her türlü yolla Serviscell tableti üzerinden velilere ulaştırıyoruz. Aracın konumu da uygulama üzerinden takip edilebiliyor. Şoför ve rehberle yaşanan tartışmalar azalıyor. Okul ve firma arasındaki takip sistemi de teknolojiye daha uygun olmuş oluyor” bilgisini verdi.

‘Amacımız taşımacılıkta yaşanan sorunların önüne geçmek’

“Serviscell’de asıl amacımız, öğrenci taşımacılığında yaşanan sorunların önüne geçmek. Bu sorunların en büyükleri bekleme ve bekletme… Servis aracının bölgeye geç gitmesi durumunda öğrencinin sokakta boş yere beklemesi ne yazık ki güvenlik sorunlarına sebep olabiliyor” diyen uygulama geliştirme sorumlusu Yusuf Diker de şunları kaydetti:

“Velilerimizin belirlemiş olduğu mesafede, servis aracı bölgeye giriş yapmadan önce sistem otomatik olarak sesli arama, SMS veya uygulama üzerinden bildirim yoluyla veliye bilgi gönderiyor. Bu bilginin içeriği ‘Servis aracınız bölgenize giriş yapmıştır. Tahmini varış 3-5 dakikadır. Lütfen öğrencinizi aşağıya indiriniz’ tarzında. Bununla beraber öğrencimiz servis aracına bindiğinde sürücü ekranı üzerinden ‘bindi yoklaması’ yapılıyor. Bu bilgi de anlık olarak velilerle paylaşılıyor.”