Bel ağrısı ve kalçanıza uzanan zonklayan bir ağrı. Bel fıtığı mı ?
Sakroilit veya sakroiliak eklem ağrısı yaşıyorsanız, aklınızdan geçen ilk düşünce bel fıtığı olurve sabahları yataktan kalkarken veya birkaç saat oturduğunuzda, ağrı kötüleşir.

Sakroiliak eklemler; omurganın alt ucu yan kuyruk sokumu olarak belirtilen kemiği, leğen kemiği ile birleştiren sağ ve sol olmak üzere iki adet eklemdir. Aynı zamanda birçok kasın da birleşim noktasıdır. Küçük ama rahatsızlıklarında çok büyük sorunlara neden olabilen bir eklemdir. Görevi kalçanın hareketlerine yardımcı olmakla birlikte bedene binen yükü bacaklara eşit şekilde dağıtmaktır.
 Bu eklemin maksimum 2 ila 4 derecelik bir eklem hareket kabiliyeti vardır. 
 Sakroiliak eklem sorunları, kalça ve bel ağrılarında çoğunlukla ihmal edilen ancak bu ağrılara zemin hazırlayan önemli bir sebeptir.Bazı görüşlere göre sakroiliak eklem ağrısı ,günümüz kültüründe yaygın olan hareketsiz yaşamın bir sonucudur.
 Kas-iskelet sistemi ve ağrı ile ilgili problemlerde, çoğu zaman rahatsızlıkları tanımlamalarının ve belli bir sınıfa tabi tutup tedavi etmelerinin zordur ve hastalarında bir sürü tetkik ve verilen reçetelere rağmen sonuç alınamayabilir.
Sakroiliak ağrı tam da böyle bir durumu ifade eder. Literatürlerde bu rahatsızlık ile ilgili 18 çeşit ağrı tipi tarif edilmiştir.Bu rahatsızlık için 'bukalemun' tabirini sık sık kullanılır.

Sakroiliak eklem ağrısı belirtileri:
İlk olarak, kalça ve bel ağrısı hissedebilirsiniz.
Daha sonra ağrı bacak, kasık ve hatta ayağınıza doğru yayılabilir.
Bununla birlikte, merdiven çıkarken, oturduğunuzda, yatakta dönerken veya uzun adımlar attığınızda acı daha da kötüleşir.
Bazen ateşiniz çıkabilir.
Ayrıca, sırtta sertlik de sık sık görülür.

Bununla birlikte; tıbbi geçmiş, diyet, uyku ve egzersiz / aktivite alışkanlıklarının yanı sıra, SI eklem ağrısının nedenine katkıda bulunabilecek yeni veya geçmiş yaralanmalarla ilgili bilgileri içerir. Değerlendirmede spesifik testler uygulanır.

Sakroiliak Eklem Ağrısı İçin Ne Çeşit Tedaviler Uygulanabilir?
 Birçok klinisyen, sakroiliak eklemin hafif çıkığı veya küçük yer değiştirmelerinin semptomların sorumlusu olduğunu düşünmektedir.Sakroiliak sendromun tedavisinde manipülasyonun başarısıyla daha da sürekli kılınmıştır. Manipülasyon sakroiliak eklemdeki etkisini, artan mobilite ve proprioseptif reflex uyarı yolu ile ağrı azalmasıyla göstermektedir. Manipülasyonun sakroiliak sendromu iyileştirdiği görüşü popülerdir.
Bir çok vakada akut sakroiliak sendrom, bir süre istirahat ve NSAİ ilaçla iyileşir. Maalesef tekrarlama riski yüksektir ve iki yıl içinde %60 hastada yeniden bel ağrısı oluşur. Genellikle kronik sakroiliak sendromlu hastaların %90’dan fazlası 2-3 haftada manipülasyona cevap vermektedir. Manipülasyona yeterli cevap vermeyen bazı hastalarda sakroiliak eklem injeksiyonu eklenebilir. Manipülasyonla elde edilen başarı, problemin tekrarına engel değildir. Hastaların bel okuluna katılımı ve postural egzersizler önerilmelidir. Aktivite yoluyla elde edilen fiziksel formdalık, tekrarı önlemede bilinen en iyi yöntemdir.
Sağlıkla kalın..