4 Mart 2020’de Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 11 ilde toplam 14 milyon 92 bin 800 metrekarelik (14 bin 92 dönüm) alan "yayla alanı" olmaktan çıkarılmıştı.

Kararda, “Ekli listede adları belirtilen alanların ‘yayla alanı’ olarak ilan edilmelerine ilişkin aynı listede tarih ve sayıları yazılı Bakanlar Kurulu kararlarında yer alan hükümlerin yürürlükten kaldırılmasına, 6831 sayılı Orman Kanununun 17’nci maddesi gereğinde karar verilmiştir” maddesi yer alıyordu.

Eskişehir özelinde değerlendirdiğimiz zaman Alpu ilçesinde üç alanı kapsıyordu. Bunlar; Kalınağıl, Küçükalıç ve Asarlık yaylalarıydı.

12 Mart ve 13 Mart tarihlerinde dijital gazetemizde bu konuya yer vermiştik.

Ülkede orman yangını olsun ya da bazı ihalelerle değiştirilen alanlar olsun insanın aklına hemen bir rant kapısı geliyor.

Bu güzelim yerler yine hangi burjuvazi takımının kullanımına sunuldu diye düşünmeden edemiyorsun. Yalnız değilim çünkü kime sorsam ve o dönemde yaptığımız bu haberlerde herkes aynı şeyi konuşuyordu.

Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, basında konu yer alınca açıklama yapmak gereğinde bulunmuştu.

Müdürlüğün yaptığı açıklamayı sizlere aynen aktarıyorum; 2014 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Eskişehir’de 21 alan yayla ilan edildi. İnceleme sonunda bu yerlerin 1992 yılında yapılan ve 2015 yılında kesinleşen çalışmada orman vasfını yitiren yerler olması nedeniyle ormanlık alan dışına çıkarıldığı tespit edildi. Kalınağıl, Asarlık ve Küçükalıç 4 Mart 2020’de yayla alanı vasfından çıkarıldı. Küçükalıç’ta 2/B kapsamında yasal hakka sahip kullanıcılarına satılarak tapulanmıştır. Üç alan üzerinde yayla evi, hayvan ağılı, depo, kümes, samanlık, ambar, ekmekevi, garaj, sütlük yapılar var.

Özetleyerek verdiğim bu açıklamaların yapıldığı dönemde CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü’de meclise yazılı soru önergesi verdi. Ülke yangın yeriyken bu acelenin nedenini haklı olarak sordu.

Sonunda konuyla alakalı Tarım ve Orman Bakanlığı açıklamada bulundu.

Neyse ki düşündüğümüz gibi değilmiş-ya da öyle mi umalım bilemedim-bakanlığın yaptığı açıklamada asıl dikkat edilmesi gereken cümle ise aynen şöyle;

“Yayla alanı olmaktan çıkarılan yerlerin Kamu İhale Kanunu kapsamında kiralanması veya satışı ile ilgili Bakanlığınızın bir planlaması söz konusu değildir.”

Bakalım önümüzdeki günlerde bir gelişme yaşanacak mı herhangi bir satış ya da kiralama söz konusu değilse o alan nasıl değerlendirilecek? Hep birlikte göreceğiz.

Aşağıda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği cevabı ve alanın birkaç görüntüsünü sizlerle paylaşıyorum:

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü'nün 'yayla alanları' ile ilgili verdiği yazılı soru önergesi ve Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan gelen cevap

Bölgeye dair Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından gönderilen birkaç fotoğraf