Eskişehir, Yılmaz Büyükerşen’in seçim başarısı nedeniyle son yıllarda ‘sosyal demokrat bir kent’ görüntüsü veriyor. Oysa uzun yıllar seçim tercihleri öyle demiyor.
Seçim sonuçları Eskişehir’in ‘Merkez sağın kenti’ olduğunu gösteriyor. Demokrat Parti, Adalet Partisi ve devamında aynı çizgide gelen partiler Eskişehir’de hep başarılı oldular.
Ve son olarak Adalet ve Kalkınma Partisi de…
2002’de Eskişehir altı vekil çıkarıyordu. AK Parti girdiği ilk seçimde dördüncü vekili az bir farkla kaçırdı. Hemen ardından gelen 2004 yerel seçiminde Odunpazarı ve Tepebaşı belediyelerini kazandı. Büyükşehir’i de yaklaşık 10 bin gibi az bir oyla kaybetti.
Bu sonuçlara bakınca AK Parti için “Eskişehir’de iyi başlangıç yaptı” demek doğru olur.
Sonrasında genel seçimlerde istediğini alan AK Parti, yerel seçimde sürekli hüsran yaşadı. AK Parti’nin ilk yıllarında Eskişehir’de hatırı sayılır bir merkez sağ seçmeni vardı. AK Parti’nin Eskişehir’deki temsilcileri o seçmeni ikna edebilse ya da etmek istese veya bu yönde çaba harcasa bugün çok farklı bir Eskişehir olurdu karşımızda.
2007 seçiminde altı vekilin yarısı yine AK Parti’liydi…
2009’da Tepebaşı’nı kaybetti.
2011’de yine üç vekil…
2014 seçiminde Odunpazarı’nı kaybetti.
7 Haziran 2015’te vekil sayısı ikiye düştü. CHP Eskişehir’de ilk kez birinci olmuştu. Tekrarlanan 1 Kasım seçiminde AK Parti yeniden birinci olmuş, üç vekil çıkarmıştı.
Genelde seçimde dört vekilin kapısından dönen AK Parti, üç vekili zor çıkarır hale gelmişti. Yerelde ise elindeki iki belediyeyi kaybederken Büyükşehir’de de Yılmaz Büyükerşen’e üç kez yenilmişti.
24 Haziran 2018 seçimine bakalım…
Vekil sayımız yediye çıktı. İttifaklar halinde girilen seçimde AK Parti yine üç vekil çıkardı. CHP’ye iki vekilde kaldı. AK Parti dördüncü vekili yine kılpayı kaçırdı.
31 Mart yerel seçiminde tablo değişmedi. Büyükerşen beşinci zaferini elde etti. Bunların dördünde AK Partili adayı yendi. Tepebaşı’nda varlık gösteremeyen AK Parti, Odunpazarı’nı salladı ama yıkamadı.
Ve bugün…
Yenilmeyen Büyükerşen…
Tepebaşı’na kök salan Ahmet Ataç…
Odunpazarı’nda güçlenen Kazım Kurt…
AK Parti, yerel seçimden moral bozukluğuyla çıktı. Ekonomi sıkıntılı, partiden ayrılıklar konuşuluyor… Hepsine ek olarak parti Eskişehir’de müthiş bir kaos yaşıyor. Kimin ne yaptığı, kime hizmet ettiği, kimden olduğu belli değil.
Böyle bir ortamda “İktidar Partisi, Eskişehir defterini kapattı mı” diye soruyorum. AK Parti’nin Eskişehir’de hedefi ne? Sonraki seçimde Alpu’yu almak mı? İnönü’yü kaybetmemek mi? Vekil sayısını muhafaza etmek mi?
AK Parti’nin Eskişehir’deki hedefi ne?