Şu aralar yatıp kalkıp aynı şeyleri konuşuyoruz. Corona, maske, ekonomi gibi birbirine paralel ve nokta koyamadığımız sohbetler içindeyiz.

Lakin hayat devam ediyor ve bazı şeyler bu sürece rağmen aksamadan ilerliyor. Eskişehir’in Devrim arabalarından beri üzerinden atamadığı bahtsızlık veya cezalandırma da hız kesmiyor tabi…

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi parasının yine elinden alınmasıyla ilgili daha öncede aşina olduğumuz ve engelleyemediğimiz bir karar bugünlerde yeniden gündemde.

Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer bu konuda büyük bir mücadele veriyor. Eni konu bastırıyor ve kamuoyunu bilgilendiriyor kendisine bu konuda teşekkür ederiz. Öte yandan bu çabaya karşın Corona telaşından ötürü bu önemli konuyu şehirce atlıyoruz.

Konuyu hiç bilmeyenler için kısaca özetleyim. Aslında bu konuya yabancı değiliz. Hükümet son 10 yılda AÖF’nin kasasından 1.7 Katrilyon para aldı. Öğrencilerden her sene harç parası olarak alınan paralar için bu AÖF’ye çok dedi. Bakın az uz değil tam 1.7 Katrilyondan bahsediyoruz. Bu para Eskişehir’de 28 fuar ve kongre merkezi, 15 Stadyum, 10 özel Üniversite yapılabilecek kadar büyük bir para. Ve karşımızda siz bu parayı amacına uygun kullanamadınız biz de bu parayı doktora programları için kullanacağız diyen bir sistem var.

Ama bu ne yaman çelişki dedirtecek bir şekilde fazla diye öğrencilerden toplanan bu paraya el konulurken yaklaşık 2 milyon AÖF öğrencisinin harç borçlarını ödeyemediği gerekçesi ile ilişiği kesildi.

Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in tüm dünyaya örnek olan, ilham veren AÖF’nin amacı eğitimde fırsat eşitliği sağlanması, AÖF ile edilen gelirlerle gençlerin eğitim, spor, sosyal imkanlarla daha donanımlı bireyler olması diyebiliriz.

Ve bugün Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi öğrenciler için böylesi bir parayı kullanamadı, harcayamadı diye 10 yılda 1.7 katrilyon paraya el konuyor olmasının dünyada bir örneği var mıdır?

Madem bu kadar fazla ve kullanılamayan bir para var ortada, o zaman milyonlarca öğrencinin ödediği harç paralarını düşürün, ödeyemediği için ilişiği kesilenleri affedin ve herkesin eğitimden istifade etmesi için yeni bir proje geliştirin. Ya da madem Eskişehir’in Üniversitesi’nde böylesi fazla gelen ve nereye harcanacağı bilinemediği için el konulan bir para var onu şehrin en büyük markasının yaşaması için kullanalım.

Rektör Çomaklı Eskişehirspor seçeneğini masaya koymalı

Söz konusu el konulan para YÖK tarafından doktora programları için kullanılacakmış. Yani anladığımız kadarıyla bazı öğrencilerin yurtdışında doktora yapması için fon olarak değerlendirilecek. Ancak genelleme yapmak doğru olmasa bile geçtiğimiz yıllarda FETÖ nedeniyle bu doktora işleriden canımız çok yandı. Hatta ESOGÜ’de gerçekleşen katliamın mimarı olan katilde bu programların yansımalarından biriydi.

Benim Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı’ya bir çağrım var. Kendisi gördüğümüz kadarıyla Eskişehirspor’u çok benimsedi. Her fırsatta kendisini tesislerde ve maçlarda görüyoruz. Yani Eskişehirspor ile ilgili duyarlı bir isim.

Madem AÖF bütçeleri bu kadar fazla veriyor ve paranın harcanmasına müsaade eden başlıklar içinde spor eğitimi, gençlik gibi koşullar var. O zaman şehrin en büyük markasının küllerinden doğması için Eskişehirspor için bütçeden bir kaynak oluşturulabilir. Altyapı üzerinden gerçekleştirilecek bir ortak proje üretilebilir ve söz konusu rakamların 10’da biri ile Eskişehirspor gerek Türkiye gerek ise Dünya futboluna örnek bir altyapı projesine imza atabilir.

Bu hamle Anadolu Üniversitesi adına da, Eskişehir adına da tartışmasız destek bulabilir ve şu dönemde yüz binlerce insana derin bir nefes aldırabilir.

Umarım sayın Çomaklı bu konuda ısrarcı ve YÖK’ünde sorun çıkartmayacağı bir desteğe imza atar.

Böyle bir hamle ile Eskişehir cezalandırılıyor algısını kıran isim olarak tarihe bile geçer.