Huyu kurusun şu gazeteciler hep aykırı aykırı işler yapıyor.

Kimisi iktidar yalakası, kimisi tam muhalif, kimisi ise arada kalıyor…

Murat Ağırel’i ilk televizyonda izlediğimde, o yolsuzlukları belgeleriyle açıkladığında… Hele bir de kitabını yazınca “İçeri alacaklar ama umarım fazla yatmadan çıkar” dediğimi hatırlıyorum.

Odatv internet haber sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu ona keza.

Neyse ki Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu ile gazeteciler Hülya Kılınç, Murat Ağırel, Aydın Keser, Ferhat Çelik’in duruşmaları dün görüldü. Mahkeme, tutuklu gazeteciler Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Murat Ağırel'in tahliyesine karar verdi.

“Başlıktaki rakamlarla bir türlü boyun eğmeyen, tutuklanan, aylarca, yıllarca hapiste kalan gazetecilerin ne ilgisi var?” der gibisiniz.

Neyse konumuzdan fazla sapmadan biraz detaylandıralım.

Şimdi düşünün…

Bir ülkede gazetecilik suç haline geliyorsa…

Yandaş ya da partili değilseniz devlet kapısında iş bulmanız imkansıza yakınsa…

Liyakata değil “kimin adamı” anlayışıyla işe alım, atama ve terfi yapılıyorsa…

En donanımlı, ÖSS’de puanı en yüksek üniversitelerinden mezun olsanız bile ekmek “aslanın midesi”ne inmişse…

Özgürlükler sorgulanır hale gelmişse…

1 dolar 7,45 TL, 1 avro 8,84 TL, 1 çeyrek altın’ın 766 TL olduğu ülkede gençler kalmak ister mi?

Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık iş birliğiyle 13 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında 18-29 yaş grubu gençlerle gerçekleştirilen en kapsamlı ‘Gençlik Araştırması'nın sonuçları yakın zamanda kamuoyuyla paylaşıldı.

"Hayatınızı bir bütün olarak düşündüğünüzde ne kadar mutlu ya da mutsuz olduğunuzu söyler misiniz?" sorusunu gençlerin yalnızca yüzde 18.2'si "Mutluyum" diye yanıtlarken, yüzde 23'ü "Hiç mutlu değilim", yüzde 27.5'i ise "Mutlu değilim" cevabını verdi.

Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 23.5'i "Ne mutlu ne mutsuz sayılırım" cevabını verirken, yüzde 7.8'i ise ‘çok mutluyum' dedi.

"Mutlu olmak için öncelikli neye sahip olmak gerekir?" sorusuna verilen cevaplar da dikkat çekici.

Gençlerin yüzde 26.2'si mutlu olmak için öncelikle paraya sahip olunması gerektiğini belirtirken, yüzde 16.6'sı statü/kariyer cevabını verdi. Gençlerin sadece yüzde 12.4'ü maneviyat ve yüzde 11.3'ünün ise aile yanıtını verdi.

Gençlerin yüzde 76'sı ‘başka ülkede yaşarım' diyor

"Bu ülkeyi yönetiyor olsanız öncelikle çözeceğiniz sorun ne olurdu?" sorusuna gençlerin 46.7'si gibi büyük bir oran işsizlik/istihdam sorunu cevabını verirken, yüzde 8.8 hayat pahalılığı yüzde 7.6'sı ise adalet yanıtını verdi.

"Eğitim veya iş amaçlı bir başka ülkede geçici süreli yaşama fırsatı tanınsa yurt dışına gitmek ister misiniz?" sorusuna gençlerin yüzde 76,2'si ‘evet kesinlikle giderim' cevabını verirken, yüzde 14'ü ise "Evet ama ülkemde aynı şartları bulursam gitmem" dedi.

Kalıcı olarak bir başka ülkenin vatandaşlığı verildiğinde "Evet terk eder giderim" diyenlerin oranı yüzde 64 olurken, sadece yüzde 14'ü "Ülkemde kalırım" yanıtını verdi.

Daha iyi bir gelecek için yurtdışını istiyorlar

"Hangi ülkede yaşamak istersiniz?" sorusuna yüzde 43 ile Avrupa ülkeleri başı çekerken, yüzde 39.8 ile ABD-Kanada yüzde 14.8 ile de İskandinav ülkeleri takip ediyor.

"Neden başka bir ülkede yaşarsınız" sorusuna ise gençlerin yüzde 59'ü "Daha iyi bir gelecek" cevabını verirken, yüzde 14.6'sı "Daha huzurlu hayat" yüzde 6'sı ‘adalet-eşitlik' ve yüzde 20.4'ü ise ‘diğerleri' cevabını verdi.

Sanırım başlıkta yer alan “1 dolar 7,45 TL, 1 avro 8,84 TL, 1 çeyrek altın’ın 766 TL olduğu ülkede gençler kalmak ister mi?” sorusunun yanıtını bu ankete katılan gençler yanıtlamış.

İşsizlik rakamları

Bu arada haziran ayının açıklanan işsizlik rakamlarını şu satıra ekliyeyim de o bilgi eksik kalmasın.

İşsizlik oranı haziranda yüzde 13.4 olarak gerçekleşmiş. 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 152 bin kişi azalarak 4 milyon 101 bin kişi olmuş.

İnanmamış gibi bakmayın, Türkiye İstatistik Kurumu biraz önce açıkladı.