Dernek binasında yöneticilerle birlikte bir açıklama yapan Olcay, Kırım işgaline de değindi. Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından işgalin 4. yılına gireceğini söyleyen Olcay, “İşgalin ilk gününden itibaren bu işgale karşı direnen Kırım Tatarlarına karşı baskılar başlamış geçtiğimiz üç yıl içerisinde Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Refat Çubarov, Ahmet Çiygöz, İlmi Umerov gibi Kırım Tatar liderleri vatanları Kırım’dan sürgün edilmiş. Kırım Tatarlarının özyönetim organı Kırım Tatar Milli Meclisi yasaklanmıştır. Rusya bunlarla da kalmamış Kırım Tatarlarına ait medya organları yasaklanmış, milli mekteplere ve camilere baskınlar gerçekleştirilmiş işgale direnenleri işten çıkartarak işsiz ve aşsız bırakmış, işgale direnişi kırmaya çalışılmıştır” dedi.
Hansaray tahrip edildi
Kırım’daki dünyaca ünlü Türk-İslam eseri olan Hansaray’ın Rusya tarafından tahrip edildiğini aktaran Olcay, “2018 ocak ayı itibariyle 13’ü Kırım Tatarı olmak üzere 16 kişi öldürüldü. 16 kişi kaçırıldı. 286 kişi gözaltına alındı. Bununla beraber Türk-İslam eseri olarak kabul edilen Hansaray tahrip edildi. Otantik Kırım ve Tatar kültürü yok edildi. Amaçları Kırım Tatarlarının yarımadadaki tarihten gelen varlığının izlerini silmek” diye konuştu.
Erdoğan’a seslendi
Hansaray’daki tahribatın sona ermesi adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Başkan Olcay, “Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu Üyesi olarak, Türkiye’de Kırım Tatarlarının en yoğun yaşadığı kent olan Eskişehir’deki toplumumuzun temsil organı olan derneğimizin yönetim kurulu ve tüm soydaşlarımız olarak sayın Cumhurbaşkanının şehrimizi ziyareti öncesi kendisinin bu konuda dikkatini çekmek istiyor, duyarlı olunmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.